Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs öppnar i sin helhet!

Om knappt en månad, den 11 juni 2016, invigs det tredje kapitlet i trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Detta innebär att trädgårdarna nu öppnar i sin helhet. Medverkande under invigningen är kulturminister Alice Bah Kuhnke, trädgårdsnestorn Lars Krantz, trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson, den konstnärliga ledaren för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs Karin Eliasson, samt musikern och sångerskan Sofia Karlsson.

– Invigningsprogrammet startar 14.00, säger Astrid Lindgrens Näs tf. VD Nils Magnus Angantyr. Det blir ett fantastiskt program med spännande tal och musik. Efter programmet är alla välkomna att se det nya kapitlet i trädgårdssagan och årets sommarutställning ”Från kabysser till Komfusenbo”.

Teman för det tredje trädgårdskapitlet är hopp, mod och kreativitet. Besökarna kommer att vandra från bäckens källa, genom ekdungar, uppför en terrasserad körsbärstrappa, till det nya trädgårdskaféet i trädgårdarnas nordöstra hörn.

– Det är en härlig känsla att äntligen kunna länka ihop våra vackra trädgårdsrum till en helhet, säger Karin Eliasson, konstnärlig ledare för trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Jag är glad och stolt över den trädgård vi skapat och ser fram emot att se den utvecklas och fyllas med spännande verksamhet. Det här ska vara en ständigt föränderlig plats, ett skapande som pågår och pågår och pågår… som en saga utan slut.

Det egna rummet och människans eviga ensamhet är temat för sommarens utställning. Utställningen handlar om ensamhet och kreativitet i Astrid Lindgren eget liv, men också om hur det gestaltas i hennes berättelser. Dessutom har olika barngrupper under våren skapat ”egna rum” utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Alla dessa rum visas i utställningen tillsammans med barnens tankar om sina verk. Tre av verken är även uppbyggda i verklig storlek i Prästgårdsparken på Astrid Lindgrens Näs.

– Att arbeta med utställningens tema har varit otroligt spännande – att få titta närmare på vilken betydelse ensamheten har haft för Astrid Lindgrens i hennes liv och undersöka hur den gestaltas i hennes berättelser, säger Anneli Karlsson, utställningsproducent och pedagog på Astrid Lindgrens Näs. Att sedan kombinera detta med barns egna tankar om ensamhet och hur de önskar att deras ”eget ställe” skulle vara. Förhoppningsvis får detta oss att tänka till om vår egen ensamhet och vad den betyder i livet.

Invigningsdagen den 11 juni avslutas med en kvällskonsert med Sofia Karlsson. Biljetter till konserten bokas genom Astrid Lindgrens Näs.

Be first to comment

sexton − 11 =