Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Den 14 juni 2014 är datumet då det första kapitlet i trädgårdssagan på Astrid Lindgrens Näs öppnas för besökare. Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är ett av de största trädgårdsprojekten i Sverige just nu.

— Vår vision är att trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs skall bidra till att utveckla trädgårdsbegreppet, från att betyda ”skådeplats för blommor och blad”, till att betyda ”mening, innehåll och livshållning”, säger Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare

Invigning i juni

Astrid Lindgrens Näs är ett museum och kulturområde i Vimmerby och består både av utställningar och Astrid Lindgrens bevarade barndomshem. Den 14 juni invigs trädgårdarnas första kapitel med pompa och ståt.

— Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är ett av de största och mest spännande trädgårdsprojekten i Sverige just nu, säger marknadschef Cilla Nergårdh.

— Området kommer så småningom att omfatta cirka fyra hektar mark på just den plats där Astrid Lindgren växte upp. Trädgårdarna tar sin utgångspunkt i de teman som varit viktiga för Astrid Lindgren genom hela hennes författarskap. Teman som mod, livslust, sorg, kreativitet och hopp.

Tre kapitel

Trädgårdarna byggs i tre kapitel och varje kapitel invigs i juni tre år i rad, med start 2014.

— I Astrid Lindgrens verk är naturen ständigt närvarande med en säregen kraft, långt bortom människornas förstånd, säger Karin Eliasson. Astrid skildrar naturen som ett eget väsen – som kräver respekt, men som också ger tillbaka i form av samvaro, sammanhang och en hisnande känsla av tillhörighet.

Trädgårdarna genomsyras av de värderingar som var vägledande för Astrid Lindgren under hennes livsgärning. Trädgårdarna skall vara en mental och sinnlig ”barfotaträdgård”.

— Vi vill ge alla människor möjlighet att inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till människan och naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft, och till livets lek och allvar. Vi tänker oss en spännande trädgård som aldrig blir färdig, som fortsätter att växa och förändras år efter år, som en saga utan slut, säger Karin Eliasson.

 

Be first to comment

nio − fem =