Astrid Lindgrens Näs 2016

De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar.
Astrid Lindgren har blivit en förebild för miljoner människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Med skarp penna och trygg röst, med humor och värme, stred hon för miljön, barns rättigheter, djurskydd, barnkultur, flyktingrätt och jämställdhet.
Astrid Lindgrens Näs är platsen där Astrid Lindgren föddes och där hennes författarskap tar sin början. Här hörde hon de berättelser och mötte många av de personer och de miljöer som sedan bildade grunden i hennes böcker. Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Besök Astrid Lindgrens barndomshem
Följ med på en guidad tur och förflytta dig till tiden när Astrid växte upp här med sina tre syskon, sina föräldrar och många andra som arbetade på gården. Huset ser precis ut som när Astrid var liten flicka. Hon återställde det själv på 1960-talet. Här kommer du rakt in i den miljö som inspirerade till de älskade berättelserna om Emil, barnen i Bullerbyn, Madicken och alla de andra. Under högsäsong erbjuder vi flera guidade turer varje dag på svenska, tyska.

Se utställningen om Astrid Lindgren
Vår utställning Hela världens Astrid Lindgren tar dig med från Astrids uppväxt här på Näs till hennes liv som hyllad och världsberömd författare. Här möter du jazzbönan, mamman, barnboksredaktören och opinionsbildaren Astrid Lindgren. Du kan gratis låna vår audioguide på svenska, tyska, engelska, danska, spanska, holländska, franska, italienska och kinesiska. För vår besökande barn finns eni särskild barnversion på svenska, tyska och danska.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs
Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs har vuxit fram ur känslor och stämningar från Astrid Lindgrens författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, samtal, bus, debatt, lek, allvar och humor. I trädgårdarna möter man också Astrids liv och verk på platser som varit speciellt betydelsefulla. I sommar invigs det tredje och sista kapitlet den 11 juni. Då kan du njuta av trädgårdarna i sin helhet.

Världsberömde Patrick Doughertys skulptur  står nu färdig på Astrid Lindgrens Näs!
Den 7 maj kunde land-art konstnären Patrick Dougherty presentera sitt konstverk De sju önskekrusen i Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. På klassisk mark, i anslutning till Astrid Lindgrens barndomshem har han med hjälp av en grupp internationella volontärer byggt en unik och spektakulär skulptur som utformats i harmoni med den omgivande naturen.
Skulpturen består av sju formationer, inspirerade av gamla småländska krus, burkar, flaskor och kannor, och krokar arm med björkarna ute på ängen. Som besökare är du välkommen in de organiska krusen för att lämna en hemlig önskan.
Detta är det första konstverket som den världsberömde land-art konstnären Patrick Dougherty skapar i Sverige. Under de senaste 30 åren har Patrick Dougherty byggt över 250 skulpturer runt hela världen – bland annat i Skottland, Japan, Belgien, USA, Serbien och Korea.

 

På Astrid Lindgrens Näs hittar du mängder av spännande evenemang, utställningar, konstupplevelser och en vacker trädgårdsservering. Här kan du inspireras av Astrid Lindgrens förhållningssätt till naturen, till det kreativa skapandets glädje och kraft, och till livets lek och allvar.

Be first to comment

tre × fem =