Astrid Lindgrens Näs byter ägare och presenterar nyheter inför sommarsäsongen 2017

Nisse-1-april_2_liten-620x299

Glädjen var stor när Astrid Lindgrens Näs äntligen kunde öppna sina dörrar för en ny säsong. Det blir en säsong som är fylld med nyheter. Nya ägare, en ny bok om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs, ny stor sommarutställning och ett digert vårprogram presenterades under trevliga former för en inbjuden publik.

Efter att tf vd Nils Magnus Angantyr hälsat välkomna och presenterat ett fullt vår- och försommarprogram överlät han ordet till Nils Nyman från Saltkråkan som är nya ägare av Astrid Lindgrens Näs. Nils Nyman framförde sin glädje över att affären äntligen kunnat avslutas och sin stolthet att nu även ha Astrid Lindgrens Näs i familjens företagsgrupp. I samband med detta visade även Vimmerbys kommunalrådet Tomas Peterson sin uppskattning för genomförandet av affären till Nils Nyman.

Härefter gick ordet till Karin Eliasson, konstnärlig ledare och trädgårdsmästare på Astrid Lindgrens Näs. Karin har under hösten 2016 skrivit och avslutat arbetet med en bok som handlar om de nyanlagda trädgårdarna. Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs, som boken heter, är en bok som handlar om trädgårdarna, hur Karin tänkt inför detta arbete, var hon hämtat inspiration samt växtlistor. Under Karin Eliassons tal fick alla också lyssna till ett, för henne, mycket centralt stycke ur boken om Samuel August och Hanna i Hult när det gäller trädgårdarnas tillkomst.

En annan nyhet som presenterades var sommarens stora utställning som öppnar den 13 maj Babel, Babbel och Bananer – Lennart Hellsings lustfyllda värld. Det blir en färgrik, rytmisk och innehållsrik utställning som vänder sig både till stora och små. Utställningen är omfattande och tecknar ett livfullt porträtt av den svenska barnlitteraturens nestor. I olika rum bjuds besökaren på en kavalkad av musik, verser och bilder ur Hellsings verk. Delar av utställningen handlar om Lennart Hellsing som författare och banbrytande opinionsbildare. Andra delar bjuder in till lek, spel, sång och dans och utomhus bygger vi ett odlingsland med grönsaker inspirerade av Hellsings verser.

Avslutningsvis berättade Nils Magnus Angantyr att Astrid Lindgrens Näs firar 10-års jubileum i år och dessa festligheter kommer att vara den 12 juni.

Efter själva öppningsceremonin kunde alla gäster ge sig ut i trädgårdarna där det både fanns en fågelskrämmaverkstad och en tipspromenad. Besöka utställningen om Astrid Lindgren eller bege sig till restaurangen för en god lunch eller en kopp kaffe. Under dagen signerade även Karin Eliasson sin bok för de som valde att köpa ett exemplar.

Be first to comment

tio + 7 =