Sök och tryck på enter

Åre – en jämtländsk juvel

I århundraden har pilgrimer, fjällturister och skidåkare vallfärdat till Åre med omnejd. Den jämtländska pärlan erbjuder alltifrån vintersporter till familjenöjen och natursköna områden och fortsätter att vara en favorit hos många.

De flesta av oss förknippar dagens Åre med skidbackar i världsklass och storstadspuls under högsäsongen. Men faktum är att orten har varit ett attraktivt turistmål sedan lång tid tillbaka. 1100-talets pilgrimer, på färd från Europas alla hörn till Sankt Olavs grav i Nidaros (nuvarande Trondheim), stannade till i byn när det begav sig. Det stilla livet i Åres dalgång präglades länge av jordbruk, jakt och fiske. Men under den senare delen av 1800-talet sker en omdaning av orten från en liten bondby till en internationell turistort.

Långväga turister börjar söka sig till de inbjudande Årefjällen, så kallade ”luftgäster” lockas till den höga och rena luften. Även jakt och fiske fortsätter att spela en viktig roll för turistnäringen då jaktvillor som Skalstugan och Rensjösätern byggs från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Åre etablerar sig som en kurort med ett växande antal sommarbesökare och snart börjar orten även ta form som ett vinterresmål.

1910 är ett viktigt årtal i ortens skidhistoria. Då invigs Åre Bergbana vilket blir Åres första transport till fjället. Samtidigt öppnas anrika Åre Fjällstuga, numera känt som Hotell Fjällgården, invid bergbanans toppstation. Under de nästkommande årtiondena fortsätter man att lägga grunden till Åre som Skandinaviens alpina huvudstad. Åre Slalomklubb bildas, ortens första släplift anläggs, alpina värdscupstävlingar anordnas och 1976 öppnas Åre kabinbana och en högzon för skidåkning etableras.

Skidåkning i världsklass

I dag tillhör Åre en av de mest välbesökta destinationerna i Norden. Alpinorten blev tidigare i år framröstad till Skandinaviens bästa skidort i en omröstning arrangerad av resesajten Reseguiden.se.

– Det är en fantastisk utveckling som har skett, säger Therese Sjölund, VD för Åre Destination. I dag ligger vi på runt en miljon skiddagar per år. Om man ser till att det är först på 1970-talet som Åre blir ett riktigt vinterresmål, har det gått ganska fort. Men jag tror att det ligger i ortens ambition att fortsätta i spåren av hälsoturismen. Alla som bor och arbetar i Åre försöker hela tiden bredda och komplettera utbudet.

Vintertid är det just skidåkningen som lockar den stora mängden besökare. Och det finns gott om skidbackar att välja mellan. Åre är uppdelat i olika skidområden såsom Bydalen, Duved, Edsåsdalen, Huså, Storlien, Trillevallen, Åre By och Björnen.

Bydalen är Jämtlands näst största pistsystem med pister för både avancerade åkare och nybörjare i lågzon- och högzonsbackar. Duved bjuder på ett något lugnare tempo. Här är snön lätt och pudrig, nedfarterna är många så det blir aldrig riktigt trångt och skidåkningen är så pass bra att även skidlärare och proffs åker här på fritiden. Även Huså passar den som eftersöker lugn. I Huså, vid Åreskutan mitt i den jämtländska fjällvärlden, finns den lilla skidanläggningen Gruvbacken som har sex pister, en lift liksom ett stort offpistområde. Mysig familjestämning hittar du i Edsåsdalen. Skidanläggningen inrymmer elva nedfarter, nio liftar och en liten funpark.

Storlien, som i slutet av 1800-talet var en känd kurort där patienterna fick fjällvandring på recept av Enköpingsdoktorn Dr Ernst Westerlund, erbjuder i dag ett tjugotal nedfarter i såväl grön som svart pist. Drygt två mil från Åre hittar du Trillevallen och Välliste, ett högt, soligt och snösäkert familjefjäll. Här ligger natursnön tidigt djup i 21 olika nedfarter, varav den längsta är strax över 1,5 kilometer lång. Björnen erbjuder ultimat skidåkning för barnfamiljen med ett stort utbud av nybörjar- och barnbackar. Med backar, liftar och restauranger på bekvämt avstånd finns kort och gott allt som behövs för en lyckad skidsemester för hela familjen. För den som är ute efter ett ställe med puls, skidåkning i världsklass och ordentligt after ski, är Åre By det som gäller. I Åre by finns det mesta för alla, från de allra svåraste nerfarterna för den extreme skidåkaren till de allra enklaste. I området finns också Skandinaviens största kabinbana, gondoler, stolliftar, bygelliftar, knappliftar och åkband.

– Åreskutan är vårt nav som skapar unika förutsättningar för skidåkning. Men även byn har mycket hjärta och själ som jag tror att folk uppskattar. Vanligtvis bor här ca 1500 invånare men under högsäsong är Åre by som en mellanstor svensk stad med pulserande cityliv. Det är med andra ord lite av en kontrasternas plats, en by och metropol på samma gång där du kan hitta bra skidåkning, brett restaurangutbud och fortfarande ha vildmarken runt hörnet, säger Therese Sjölund.

På längden

I Åre finns även drygt 58 km preparerade längdspår. I Åredalen finns det möjligheter till längdåkning på flera ställen. Duveds längdspår ligger till större delen i skogen och åkningen är backig och kuperad medan Björnen bjuder på något lättare spår än Duved. Spåren går i vindskyddad skogsterräng och de olika längderna går i nära anslutning till varandra.

Ullådalens spår är till största del belägna på kalfjället och bjuder på öppna vyer och kallsnö långt ut på säsongen. I Edsåsdalen hittar du trevliga och till viss del utmanande spår utan alltför tekniska svårigheter i vindskyddad terräng. Bydalen bjuder på gratis längdskidåkning i flera slingor för olika nivåer. När väderförhållandena är rätt, dras ett spår på isen på sjön utanför Åre strand.

Åre med omnejd är även ett mecka för turåkning. Till exempel kan du prova på Mullfjället runt som startar i Duved och slutar i Tegelfjäll, en led som går via Forsa fäbodar upp på kalfjället, förbi Forsaskalet och längs foten av Mullfjällets östbranter. Eller ge dig på Åreskutan runt, en 26 km lång tur från Ullådalen till Åre Björnen. Avnjut en färd i gränslandet mellan skog och fjäll och öster om Åreskutans kargaste branter.

Svindlande upplevelser

Förutom skidåkning bjuder Åre på gott om upplevelser och aktiviteter i det magiska vinterlandskapet. Glid fram i den vackra fjällmiljön med ditt eget hundspann, testa på fartfylld skotersafari eller dra på dig snöskor för en ljudlös promenad genom trolska jämtländska vinterskogar. Det finns även möjlighet att testa på lite mer vågade aktiviteter. I Hamrebacken i Duved till exempel kan du gå en kurs i airboarding där du svävar fram med näsan några centimeter över snön på en uppblåsbar madrass med styrförmåga. I Kall/Järpen kan du lära dig mästra motorkraft på is, väg eller terräng. En annan fartfylld upplevelse är hillcarting. Här åker du med en specialbyggd bil utan motor nerför slalombacken i en utstakad bana.

Omgivningarna i Storlien med sin utpräglade kalfjällskaraktär är perfekt för kaiting. Det finns också 6 mil dragna skidspår, ridning med islandshästar samt hundspannskörning närheten. För den som vill nå nya höjder finns möjlighet till isklättring på ett flertal ställen som exempelvis det vackra Ristafallet. Med stegjärn och isyxa hamrar du dig rakt upp för ett lodrätt isfall och får utmana dig själv och din kropp i en annorlunda klätterupplevelse. Man kan även prova på snowbike, en kombination av cykling och skidåkning. Passar perfekt för den som inte är sugen på att åka slalom eller snowboard men ändå vill uppleva känslan av alpin utförsåkning. Eller vad sägs om gammal hederlig kälkåkning. Från Bergbanans station har man åkt kälke sedan Bergbanans uppförande 1910.

Nöjen och shopping

I Åre finns också ett stort utbud av inomhusnöjen för hela familjen med alltifrån bowling, boule, minigolf och upplevelsebad till avkopplande spaanläggningar och gym.Vill du passa på att införskaffa inredning till hemmet kan du besöka någon av ortens inredningsbutiker med vackra ting inspirerade av fjäll och natur. Missa inte att köpa hem lokalt producerat hantverk såsom smycken, keramik och kuddar. Under ett i besök i Årefjällen kan du till exempel upptäcka lokaltillverkad vacker glaskonst från Jämtland. Åre Glashytta är beläget mitt emellan Mullfjällets fot och Indalsälvens klara vatten och har en verkstad, galleri och butik. Det finns också en ljusfabrik som säljer unika stöpta ljus och handsmidda ljushållare och vackra ljusfat.

Sevärdheter och utflyktsmål

Åre är fyllt av såväl historiska platser som natursköna områden värda ett besök. T ex kan du hoppa på en tur med kabinbanan i Åre, som tar dig upp till 1274 m ö h. Färden tar knappt tio minuter och erbjuder mångmilavida vyer. Från kabinbanans bergstation återstår ca 900 m vandring upp till Åreskutans topp. På en udde i Häggsjön, tre mil från Duved finns Njarka sameläger. Här kan du lära dig mer om samernas kultur och om renarna som strövar fritt bland kåtorna och i den glesa skogen runt området. I samelägret visas olika sysslor från en samisk vardag, t ex hur renskinnen bereds. I en stor åttkantig kåta finns en utställning av sameslöjd med spåtrummor, kåsor och knivar utformade enligt samisk tradition och som berättar om samernas historia.

Åre gamla kyrka, den enda bevarade medeltidskyrkan i den svenska fjällvärlden, ligger mitt i Åre samhälle och uppfördes troligen i slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Kyrkan byggdes av bönderna i Åre socken och placerades nära Åresjön och nära byn Totten, vilket man tror kan ha ett samband med närheten till asanamnen Frönäset och till Ullån. Mer historia berättar Karolinermonument i Storlien om. Monumentet finns på de närliggande fjälltopparna till minne av de 3000 karoliner som frös ihjäl under en ödesdiger nyårshelg 1718/1719.

Ristafallet, ett av Sveriges vackraste vattenfall, ligger i Hålland mellan Undersåker och Järpen. Vattenfallet, beläget 355 meter över havet, är 50 meter brett med ca 14 meters fallhöjd och bjuder på ett makalöst skådespel vintertid. Ett isfall bildas som belyses bakifrån och ger en smått magisk bild. Fallet delas i två delar av en fridlyst skogsbevuxen ö och bidrar till det dramatiska utseendet. Det finns även en grotta på ön som går att besöka vintertid då vattenfallet är fryst.

Ett annat spektakulärt vattenfall är Tännforsen, Sveriges mest kända vattenfall och även landets största sjöfall. Dess historia har flera hundra miljoner år på nacken men först på 1800-talet blev det en av Jämtlands första natursevärdheter. Vattenfallet är minst lika vackert vintertid som sommartid. Under de kalla vintermånaderna fryser fallet och vattenkaskaderna i olika skulpturala isformer. Vid Tännforsens botten finns Tännforsen Igloos, ett byggnadsverk i snö och en stor del av inredningen utförd i naturis. Här anordnas ofta konserter och det finns även möjlighet till övernattning.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − 2 =