Sök och tryck på enter

Adressbok Dalarna

Vinterlandskapet Dalarna bjuder på gott om kultur-, mat- och boendeupplevelser i jul.

 

01. Grövelsjön

grövelsjöm

Ett paradis för turåkning. Hit återvänder många år efter år för att gå på tur i södra Skandinaviens största vildmark, andas frisk fjälluft och möta stillheten i spåren. Åker man hit under vårveckorna bjuds man på mycket sol och det är inte så kallt, men det är mycket turister. Under midvinterveckorna får man däremot ha spåren helt för sig själv och det är oftast mycket snö men lite kallare. Grövelsjöområdet omfattar vildmark på båda sidorna om gränsen mellan Sverige och Norge. En stor del utgörs av Långfjällets naturreservat och här ligger även den storslagna nationalparken Töfsingdalen.

www.grovelsjon.se

 

02. Zornmuseet

zornmuseet

I Mora föddes och levde konstnären Anders Zorns och de s.k. Zornsamlingarna lever hans konstnärskap starkt vidare. Den innefattar bland annat Zornmuseet med världens största samling av hans konst. Vinterns utställning på museet, som pågår fram till den 5 mars, heter Konstskatter från Uppsala universitet och tar besökaren med på en vandring genom konstens historia och genom några av de miljöer där dessa konstskatter vanligen är placerade. Den bjuder på unika kuriositeter från 1600-talet, magnifika porträtt, underbara landskap och rofyllda stilleben.

www.zorn.se

 

03. Olarsgården

olarsgården

Restaurangen, som är belägen på Sälfjällstorget i Lindvallen använder sig av närproducerade råvaror som bas för menyn. På kvällen erbjuds en à la carte-meny med smak av det vilda från skog och hav. Kantarellsoppa, en förrätt som länge har serverats på restaurangen, samsas med älgcarpaccio och sillar. Viltkött och fisk återkommer även bland varmrätter såsom älgburgare, reninnanlår och röding samt färska grönsaker från regionen. På menyn finns också klassiska rätter som raggmunk och fjälltoast, 180 g oxfilé ackompanjerat av bearnaise, vitlöksbröd och pommes frites.

www.olarsgarden.se

 

04. Smidgården

smidgården

Sveriges enda Fäbodrelax finns på Smidgården i vackra Fryksås, 10 km utanför Orsa. Ett spa i unik fäbodmiljö med spabehandlingar, inomhuspool, vedbastu och relaxrum med milsvid utsikt. Caféservering har öppet under högsäsong sommar och vinter med rustik mat och hembakat. Det finns 40 bäddar i mysiga stugor, skidspår runt hörnet och Grönklitts Skidcenter någon kilometer bort.

www.smidgarden.se

 

05. Garpenbergs slott

garpenbergs slott

Södra Dalarna bjuder på ett vackert kulturlandskap med sjöar, älvar, berg, skog, djupa dalar och fäbodar. Hos John och Cilla på norra Sveriges största slott, Garpenbergs slott, påminner atmosfären om ett flärdfullt societetsliv i 1700-talets Frankrike. Idag finns det 77 bäddar, 9 rum i slottsflyglarna och 30 rum i hotellet 300 meter från slottet. Under julen råder det hög aktivitet här och i weekendpaketen ingår förstås det populära klassiska julbordet.

www.garpenbergsslott.se

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 1 =