Sök och tryck på enter

A world of illusions på Bildmuseet

Bildmuseet presenterar Grada Kilombas första separatutställning i Skandinavien.

A World of Illusions (11 oktober – 8 mars) är en trilogi av poetiska filminstallationer som genom antika dramer lyfter postkoloniala frågor om rasism, könsförtryck och våld.

I Grada Kilombas trilogi Illusions möter vi de välkända berättelserna om Narkissos och Echo, Oidipus och Antigone, men i omarbetade versioner framförda av mimskådespelare. Utställningen på Bildmuseet utgör premiären för det tredje kapitlet i trilogin, och de tre stora videoverken visas därmed för första gången tillsammans.

I sina poetiska filminstallationer kombinerar Grada Kilomba performance, teater, koreografi och musik. Hon bearbetar antika grekiska myter och iscensätter dem tillsammans med mimskådespelare. Inspirerad av afrikansk muntlig berättartradition ikläder hon sig själv rollen som en samtida Griot, en sagoberättare som låter de klassiska historierna tala rakt in i samtidens politiska frågor. Precisionen i det konstnärliga uttrycket tillsammans med angelägna budskap gör Kilomba till en av de mest intressanta konstnärerna just nu.

Illusions Vol. III: Antigone (2019), har producerats för och av Bildmuseet i samarbete med Maxim Gorki-teatern i Berlin. Detta helt nya verk visas i utställningen tillsammans med Illusions Vol. I, Narcissus and Echo, som producerades för biennalen i São Paulo 2016, samt Illusions Vol. II, Oedipus, som medproducerades av Bildmuseet för Berlinbiennalen 2018.

Utställningen Grada Kilomba /A World of Illusions är producerad av Bildmuseet och curator är museichef Katarina Pierre. Under 2020 kompletteras utställningen med publikation om Illusions-triologin, med bilder och manus för de tre verken, nyskrivna texter av Paul Goodwin och Gabi Ngcobo samt ett samtal mellan Grada Kilomba och Katarina Pierre.

Illusions Vol. III, Antigone (2019) har producerats med stöd av Goethe-Institut Schweden och Calouste Gulbenkian Foundation.
Läs mer: bildmuseet.umu.se

På bilden: Grada Kilomba, Illusions Vol. III, Antigone, 2019, Courtesy of the artist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 4 =