Sök och tryck på enter

6 fina utflyktsmål nära Stockholm

Runt Mälaren finns det gott om fina resmål på lagom långt avstånd från vår huvudstad.

01. Sveriges första stad

Sigtuna Foto Linus Hallgren
Foto: Lins Hallgren

Sigtuna är ett bra utflyktsmål från Stockholm, men även från Uppsala, Västerås och Enköping. Staden bjuder på både kultur och historia till natur och äventyr. Missa inte de pittoreska medeltidsgränderna men passa också på att besöka något av de tio naturreservaten, någon av vandringslederna eller de fem närliggande slotten, inte minst den pampiga pärlan Skoklosters slott.

destinationsigtuna.se

02. Linnés stad

Linneträdgården
Linneträdgården. Foto: Kalbar

Universitetsstaden Uppsala är en lugn oas på sommaren. Passa på att beundra den gotiska Domkyrkan, där både Gustav Vasa och Carl von Linné är begravda. Lär dig sedan mer om Linné i stadens parker och trädgårdar eller åk ut till Linnés Hammarby, hans sommarbostad, Linnés kammare i Wallhofs säteris ladugård eller Linnés Sävja, gården han köpte 1758.

linneuppsala.se

03. Sevärda slott

Strömsholms slott
Strömsholms slott. Foto: Dick Nordberg

Även Västerås har gamla anor och runt staden finns det flera intressanta slott. Engsö slott är känt för sina spöken, Strömsholm ligger vackert vid Mälarviken, på Västerås slott satt Erik XIV fängslad och Tidö slott är ett av landets bäst bevarade från stormaktstiden. Även om en del hålls stängda i sommar är parkerna runt omkring och de pampiga byggnaderna väl värt en utflykt.

visitvasteras.se

04. En mötesplats

Strängnäs

Strängnäs blev tidigt en viktig handelsplats och staden har även en domkyrka som är åttahundra år gammal. Gå en stadsvandring på egen hand, du kan till exempel följa röda skyltar uppsatta på 53 olika stolpar, och missa inte ett besök i Grassagården, en av Sveriges få borgargårdar bevarad på sin ursprungsplats. Här finns också en gammal väderkvarn, byggd 1855 av holländsk modell.

strangnas.se

05. Sommaridyll

Mariefred är en riktig sommaridyll med välbevarade trähus och mysiga kvarter. Stadens historia går tillbaka till 1300-talet då det som sedan blev Gripsholms slott byggdes på en udde. Passa också på att besöka Kärnbo kyrka, uppförd vid 1100-talets slut eller varför inte vandra en stund längs Sörmlandsleden, genom kulturbygd, djupa skogar, bergknallar och glittrande sjöar.

imariefred.nu

06. Vikingaliv

På Björkö i Södra Björkfjärden i Mälaren ligger Birka, som konkurrerar med Sigtuna om att kallas Sveriges första stad. Här finns resterna efter den vikingatida handelsstaden Birka, en av Sveriges viktigaste fornlämningar. Här finns det flera forntida minnesmärken från vikingatiden och på ett högt berg finns lämningar efter en fornborg. Ströva genom det vackra kulturlandskapet, besök vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn.

birkavikingastaden.se

Översta bilden: Vinter i Sigtuna. Foto: iStock

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + tjugo =