Sök och tryck på enter

5 matupplevelser i Lappland

Vi tipsar om fem kulinariska guldkorn i magiska Lappland.

Låktatjåkko Fjällstation, Björkliden

matsafari-lakta-foto-markus-alatalo

Foto: Marcus Alatalo

Sveriges högst belägna restaurang och bar ligger nio kilometer från Björkliden. Låktatjåkko Fjällstation är en upplevelse i sig. Mitt mellan två fjälltoppar i ingenmansland, 1228 meter över havet. Här serveras en à la carte-meny med fokus på lokala råvaror som ren och röding. Lunchtid rekommenderas den populära Låktavåfflan.

 

Brändö konferens & fritidsby, Luleå

brändö

Avnjut en middag utöver det vanliga med det frysta Bottenviken som restauranggolv. Mitt ute på havsisen, precis utanför Brändön, serveras du en 3-rättersmeny på vita dukar, med ljuskronor och varma tallrikar vid en sprakande eld. Du sitter mjukt på renskinn och blickar upp mot stjärnhimmel och norrsken.

 

Icehotel Restaurant Värdshuset, Jukkasjärvi

icehotel-foto-christopher-hauser

Foto: Christopher Hauser

Icehotel är rankad som Kirunas bästa restaurang och topp tre i Swedish Lapland i White Guide 2016. Med utvalda, lokala råvaror serveras delikatesser som ren, älg, fjällröding och åkerbär, vackert presenterat på skålar och tallrikar av is från Torne älv.

 

Bryggargatan, Skellefteå

bryggargatan

På Bryggargatan är menyn inspirerad av norrländska och isländska smaker, kryddat med influenser från det klassiska franska köket men även från Europa, Amerika och Asien. I cocktailbaren kan du njuta av goda drinkar och samtidigt njuta av en fin utsikt.

 

Björk, Hemavan

björk-hemavan

Restaurang Björk är belägen på fjället, alldeles vid trädgränsen, omgiven av Fjällbjörkar. Kombinationen av nordisk design, internationella influenser, lokala råvaror och en vidunderlig utsikt gör Björk till en upplevelse utöver det vanliga. Här serveras cross-over, internationella rätter med lokala råvaror.

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − fem =