Sök och tryck på enter

Magiska minnen och söt tröst med My Feldt

Konditorn My Feldt driver bageri i Halmstad, hon har vunnit Svenska gastronomipriset och i sina böcker inspirerar hon till bakglädje, hållbarhet och att våga prata om känslor.

Det sistnämnda har hon verkligen tagit fasta på i nya boken Rullrån och tankebrus – En bakbok för livet och döden. My är inte rädd för att beskriva och skriva om sina egna känslor, alltifrån lycka till sorg, och varvat med smarriga säsongsanpassade recept delar hon med sig av livserfarenheter och matminnen.

Texterna i boken känns både modiga och insiktsfulla så jag frågar henne om hur hon hanterar allt som sker just nu, med coronakrisen.

– Jag tänker mycket på att ständigt se parallell glädje som gör en glad, att solen skiner, att våren blommar. Jag vet att det är krisigt för många men är inte livet alltid lite krisigt? Med cancer, död och kaos. Man får inte låta det knäcka en. Personligen så har jag varit med om jobbigare situationer, både företagsmässiga och personliga, så det biter inte på mig så hårt. Men jag tar på mig mycket av andras känslor, de som sliter hårt nu med företag som välter omkull, det tär på mig. Jag försöker göra mitt bästa med att hjälpa folk omkring mig samt att sprida glädje och färg, det behöver vi tror jag! Mer än någonsin. Ljuset vinner alltid, tillslut, det tror jag, säger hon.

Väck minnen till liv

Många är vi som bakar just nu, kanske för att dämpa ångest och känna att man gör något konkret med händerna. Hur är det för en konditor?

– Jag älskar att skapa saker i kondiset och bageriet, mest för att jag får se hur glada alla blir. Jag tror att ett bageri har stor betydelse för människor, det är en mötesplats där minnen tar fart. Alla kopplar bullar och bakverk, dofter och smaker, till minnen. Det är vackert att få vara den platsen, säger My.

I boken beskriver hon även egna matminnen från sin barndom, bland annat hemma hos mormor i skogen.

– När hon ropade ”fika” så ekade det genom skogen. Då stod det sjuhundra sorters kakor framdukade och mjuka strutar med grädde i på ett turkost fat.

Skapa nya minnen

Det är sommar och tid för picknick, fest, kalas och högtider. En hel del har blivit inställt och extra sorgligt känns det kanske för dem som ska gifta sig och ordna stor bröllopsfest. My tipsar om att istället bjuda in till fest i en trädgård eller en park.

– Köp 200 meter sidenband och häng upp i ett äppelträd i olika längder, koka 20 liter saft och dela upp i flaskor och hänga upp dem också så har du plötsligt ett sagoträd att gifta dig under. Duka fram olika sorters tårtor och be någon grilla korv så är allt kirrat.

Hon tipsar också om att köpa in 200 ballonger som du knyter fast i skogen och att fixa några bockar och bordskivor så har du en matsal i en glänta.

– Inget behöver vara så avancerat och inget behöver se likadant ut. Det bästa är att de ni älskar kommer och ler med er.

Att välja att leva

My är i boken öppen med sina sorger, bland annat har hon förlorat sin mamma i cancer. Jag frågar henne hur vi kan bli bättre på att prata om död och sorg med varandra.

– Död och sorg ser inte ut som på tv, man sitter inte och skriker i rummet tror jag, inte om det inte är ett barn som försvinner eller en olycka. Men döden händer och ofta så hänger man inte ens med kanske. Den kommer i portioner och den ser olika ut för alla, jag tror det är viktigt att inget är fel, man får skratta direkt fast någon dött, man får gråta i kön på Ica, man får skratta och gråta samtidigt, man får vara arg, man fåt hata kyrkogårdar men man får också tycka att det är vackert. Alla har rätt till sin egen sorg och sina känslor och det är viktigt att veta tror jag. Jag känner många som gått bort där anhöriga har dåligt samvete för att man inte gråter dygnet runt men det är ingen tävling vem som gråter mest, säger My.

Hon berättar också om en vän som gick bort innan jul och att hon pratat mycket med vännens man om sorg, men framförallt om att välja att kämpa för livet. Att välja att leva, extra mycket, för dem som inte fick.

– Om du själv skulle dö, vad skulle du vilja, att dina älskade skrattade och hade roligt och försökte leva ut allt eller att de bara skulle sitta förstörda och stirra in i väggen? Man kan vara både ledsen och glad samtidigt. Jag vet det för jag har varit det i snart sju år, konstant.

Baklust året om

Boken innehåller förstås även många goda recept anpassade till de fyra årstiderna, alltifrån våriga påskägg och somriga gräddtårtor till höstiga rödbetsbröd och vintriga saffransstjärnor. För den som inte har bakat så mycket tidigare tipsar My om att börja med något enkelt, så man lyckas med en gång.

– Sen kan man köra på det receptet länge och väl så tror alla att du är en mästare. Men när man vill gå ut på djupare vatten så är det viktigt att inte ge upp bara för att något blir dåligt. Det är som att man aldrig skulle lära sig läsa för att man inte fattade första gången. Det är så lätt att kolla på bilden och känna att ”nä, detta klarade jag inte”, men herregud, man måste tänka på att detta är mitt jobb, jag har bakat en miljon citrontarteletter nästan.

Till sommaren tipsar My om att göra rosensaften som finns med i boken och om hon gör egen glass blir det den med rabarber/jordgubb.

– Den är fantastisk! Som att få morfin när man föder barn fast glass i en vintertrött kropp, avslutar My.

Recept från “Rullrån och tankebrus”:

Prinsesstårta med ros och smultron

Prinsesstårta Foto Linda Lomelino
Foto Linda Lomelino

 

Ingredienser

Tårtbotten:
250 g ägg (4-5 st)
115 g strösocker
100 g vetemjöl
Vaniljkräm:
1/2 vaniljstång
50 g strö- eller rårörsocker
250 g mjölk, 3 %
60 g äggula (ca 3 st)
15 g majsstärkelse
15 g smör
Till montering:
120 g sylt på rosor och smultron *
300 g vispad grädde
ca 300 g marsipan
kanderade blommor till garnering**
bär i säsong till garnering

* Sylt på rosor och smultron, 2 burkar:
400 g smultron
240 g strösocker
20 g färskpressad citronsaft (ca 1/2 st)
blad från 10 rosor, trädgårdsrosor som doftar mycket eller nyponrosor

** Kanderade blommor:
1 äggvita
strösocker eller florsocker
luktvioler, rosor eller syrener

Gör så här

Sätt ugnen på 190 grader varmluft.

Vispa ägg och socker över vattenbad till 65 grader. Vispa sedan pösigt i en köksmaskin eller med elvisp. Vänd i vetemjölet.

Lägg en tårtring, 18 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min, tills botten fått fin färg eller har en innertemperatur på 94 grader. Ta ut och låt svalna helt.

Gör vaniljkrämen medan tårtbotten svalnar: Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp. Vispa ihop äggula och majsstärkelse – se till så att det inte blir några klumpar. Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Låt koka i 2 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan. Krämen går att förbereda och håller i kylen i ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.

Skär tårtbotten i tre lika tjocka delar. Bland ihop sylt och lite grädde och bred ett lager på den första tårtbotten. Lägg på den andra tårtbotten och bred ut vaniljkräm ovanpå. Lägg på den sista botten och bred på ett tunt lager, följt av ett ca 2 cm tjockt lager grädde. Stryk grädden i form av en kupol så att du får en rund och fin ovansida. Avsluta med att stryka ett lager grädde runtom kanten på tårtan.

Kavla marsipanen tunt, ca 2,5 mm, och lägg över tårtan. Stryk med händerna runt om hela tårtan samtidigt som du trycker locket neråt så att du får fina jämna kanter utan veck. Skär bort överflödig marsipan.

 

Solskensbullar, 24 st

Solskensbullar Foto Linda Lomelino

 

Ingredienser

Vetedeg:
700 g vetemjöl
120 g strö- eller rårörsocker
8 g finkornigt oraffinerat havssalt
12 g grovmalen kardemumma
12 g jäst
360 g kall mjölk, 3 %
50 g ägg (ca 1 st)
110 g rumstempererat smör
Smält smör eller vatten att pensla med
Strösocker att rulla bullarna i
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
100 g strö- eller rårörsocker
500 g mjölk, 3 %
120 g äggula (ca 6 st)
30 g majsstärkelse
30 g smör

Gör så här

Gör vaniljkrämen (se tidigare recept Prinsesstårta). Gör vetedegen: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg (du behöver inte knåda den). Låt vila i rumstemperatur i ca 10 min. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen i 1-2 timmar. Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.

Alt 1 – Jäsning över natten: Låt bullarna vila på en plåt i kylen i några timmar. Ställ in plåten i en avstängd ugn med en skål kallt vatten på botten innan du går och lägger dig och låt dem jäsa över natten.

Alt 2 – Jäsning över dagen: Låt bullarna jäsa i kall ugn med en skål kallt vatten på botten, i 4-6 timmar eller till dubbel storlek.

Ta sedan ut bullarna och vattenskålen ur ugnen och värm den till 200 grader varmluftsfunktion. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll. Ta ett stadigt grepp om påsen, tryck ner spritsen mitt på bullens ovansida och tryck till. Det gäller att vara ganska snabb när man spritsar, annars sjunker bullarna ihop. Grädda bullarna i 6-8 min eller tills de är gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på plåten. Pensla dem med lite smält smör eller vatten och rulla dem sedan i socker.

Båda recepten är hämtade ur Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta 2020)

Rullrån och tankebrus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 19 =