Sök och tryck på enter

3 smarriga recept till midsommar

Vår underbara högtid, midsommar, närmar sig och vi bjuder på tre spännande recept att testa.

Foto: Simon Bajada

Lagermonade

“Det här är en alkoholfri variant av shandy, en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Vill man göra det riktigt enkelt kan man blanda lika delar av en kolsyrad lemonad med en alkoholfri ljus lager. Experimentera gärna med andra ölsorter och kolsyrade drycker som till exempel ginger ale.”

Vad äter och dricker du helst till midsommar?
”Jag firar gärna midsommar med min familj men något traditionellt smörgåsbord blir det inte. Oftast grillar vi och då dricker jag helst alkoholfri öl. Vankas det sill tar hag gärna en snaps eller torr sherry till.” – Richard Man

Ingredienser
  • 6 cl ljus grapefruktjuice
  • 3 cl dillsockerlag (För 30 cl: 2 dl kallt vatten, 3 dl strösocker & 4 dl (40 g) färsk dill)
  • 6 cl sodavatten
  • 1 flaska (33 cl) ljus lageröl, t.ex. Carlsberg Non-Alcoholic
Gör så här

Gör dillsockerlag genom att blanda vatten och socker i en kastrull och rör om. Låt koka upp. Tillsätt dill när vattnet börjar koka. Sänk till låg värme och rör om tills allt socker lösts upp. Ta av från värmen och lägg på ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 12 timmar. Sila ner i en ren flaska, förslut och förvara i kylskåp där sockerlagen håller i minst 2 veckor.
Blanda grapefruktjuice, dillsockerlag och sodavatten i en liten kanna eller ett rörglas. Häll upp i två vinglas. Toppa med lageröl och rör om försiktigt.

Passar till
  1. Lätt och fräsch mat
  2. Komplexa rätter
  3. Exempel på maträtter
  4. Primörsallad med varmrökt lax
  5. Kokta kräftor med krondill
  6. Sill och potatis
Prova även

För en variant som också passar bra till grillat kan du blanda 3 cl citronjuice och 2 cl koncentrerad fläderblomssaft i en liten tillbringare eller ett rörglas. Häll upp i två vinglas och toppa med ljus lageröl. Extra gott blir det till grillad fisk.

Receptet är hämtat ur boken ”Alkoholfritt till maten” av Richard Man

 

Sallad med friterad lök, picklad rödlök & vitlöksdressing

Fredagskocken
Sallad med friterad lök, picklad rödlök och vitlöksdressing. Mattias Larsson. Foto: Jakob Fridholm

 

Vad äter du helst till midsommar?

”Till lunch äter jag väldigt traditionellt, framförallt gillar jag sillen och den inkokta laxen. Till kvällen kommer det garanterat att bli grillat, både kött och men även en massa grillade grönsaker och sallader samt någon god crème eller röra. Det behöver inte vara något avancerat utan bara väldigt gott och med mycket tid för umgänge.” – Mattias Larsson

Ingredienser
  • 4 salladslökar
  • ca 300 g blandade salladsblad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
Friterad lök
  • 2 små gula lökar
  • 1 ägg
  • ½ dl mjöl
  • 1 dl ströbröd
  • frityrolja och salt
  • Vitlöksdressing:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • salt
Picklad Rödlök till servering

Börja med den friterade löken: Skiva den gula löken i ½ cm tjocka skivor och plocka isär till ringar. Lättvispa ägget i en bunke och mät upp mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, sedan i ägget och efter det i ströbrödet. Strax före servering, värm frityroljan till 180 grader och fritera ringarna i ca 3 minuter till fin färg. Lyft upp dem ur oljan och lägg dem på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av lite. Salta lätt. Finhacka vitlöken till dressingen och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt. Skär salladslöken tunt och blanda med salladsblad, pressad citron, olivolja och lite flingsalt. Lägg upp grönsalladen på ett fat och ringla över dressingen. Toppa med picklad och friterad lök.

Receptet är hämtat ur ”Fredagskockens bästa tillbehör” av Mattias Larsson

 

Toscakaka med päron

Toscakaka med päron

”Det är något visst med den där lite sega konsistensen och kolaaktiga smaken. Denna variant är en pärontoscakaka med hackade bitar av päron i smeten. Kakan serveras med fördel ljummen och passar att ätas både med och utan grädde.”

Ingredienser

Päronkaka

  • 30 gram smör
  • 1 ägg
  • ½ päron (50 gram)
  • ½ dl mandelmjöl
  • 1 ½ msk sockerersättning
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk hasselnötsmjöl (går bra att byta mot mandelmjöl)
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver

Toscatäcke

  • 15 gram smör
  • 3/4 dl mandelspån
  • 1/3 dl grädde
  • ½-1 msk sockerersättning
Gör så här

Sätt ugnen på 175oC. Smält smöret och vispa ägg med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt därefter smör och ägg. Skär bort mindre bitar av ett päron utan skal så att du får 50 g päronbitar. Blanda ner dessa i smeten. ”Mjöla” en liten 12- cm springform med nötmjöl och häll i päronsmeten. Förgrädda i ca 20 min.
Smält smör, grädde och sötning i en kastrull. Låt sjuda i ca 5-10 min tills vätskan tjocknar och rör om då och då. Tillsätt mandelspån. Fördela på toscan på kakan och fortsätt grädda tills kakan är fast (ca 10 min, känn med en sticka).

Receptet kommer från Marja Folcke

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio − ett =