Sök och tryck på enter

2 X Bruksmiljö i Dalarna

I Avesta och Hedemora hittar du ett unikt stycke gruv- och brukshistoria. En gång i tiden var detta en del av Sveriges mest industritätaste område.

 

Verket

19 maj – 16 september

 

Verket

 

Verket i Koppardalen i Avesta är en speciell mötesplats där bruksmiljön och den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan från 1874 står som värd för bland annat utställningar, workshops, kreativt lärande, inlevelsemuseum och konstupplevelser. Man kan även gå på en annorlunda historisk vandring i det gamla järnbruket, gå på drop-in konstverkstad eller beundra verken i den samtida konstutställningen Avesta Art. Verket är också med och anordnar Gamla Byn – En vandring genom 400 år, en karta med diverse stopp som guidar besökarna genom tiderna och Avestas äldsta bebyggelse.

 

Norns Bruk

24 juni – 12 augusti

Norns bruk

Utanför Hedemora hittar du Dalarnas bäst bevarade bruksmiljö. Norn har anor från 1600-talet och intakt sedan 1800-talet med hytta och kvarn, smedja och smedbostäder, kraftstation i slaggsten och bruksmagasin, skola (skolmuseum), kapell, klockstapel, prästgård och herrgård. Lanskapet runt omkring är vild och vacker, med stora sjöar och orörd natur. Magasinmuseet med Mossbo Albert Johanssons samlingar håller sommaröppet (se hemsidan för tider) och skolmuseet är öppet på Norndagen den 5 augusti. I övrigt visas museet på beställning och enligt överenskommelse.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + arton =