Sök och tryck på enter

Here’s looking at you

Fram till den 19 maj visas fotoutställningen Here’s looking at you, kurerad av filmfotografen Hoyte van Hoytema, på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

FOTO Utgångspunkten för utställningen är blicken och det intima och dynamiska förhållande som uppstår mellan betraktaren och de avbildade subjekten. Fotografierna är ordnade utifrån det sättet blicken får kontakt eller ej och skapar därmed ett slags experimentellt växelspel; ögon som ömsom konfronterar, ömsom undviker betraktaren.

I utställningen visas verk av 98 fotografer, varav 22 Hasselbladpristagare, från tidigare vinnare som Cindy Sherman, Irving Penn, Lennart Nilsson och Richard Avedon till de senaste, däribland Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans, Nan Goldin och Graciela Iturbide. Verk av Sveriges mest framstående fotokonstnärer som Lars Tunbjörk, JH Engström, Tuija Lindström, Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholm och Denise Grünstein visas intill fotografier av yngre utövare som Tova Mozard, Johannes Samuelsson och Agnes Thor. Tidsmässigt spänner verken i utställningen från slutet av 1800-talet till idag och speglar en stor del av den svenska och internationella fotohistorien.

Om Hasselbadstiftelsens samling

Hasselbladkameran har sedan 1948 fångat några av världens mest ikoniska bilder och format hur vi ser på världen genom genuint fotografiskt konstnärskap. År 1979 bildades Hasselbladstiftelsen för att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom det naturvetenskapliga området och inom fotografi. I stiftelsens samling finns ca 3000 fotografier av Hasselbladspristagare, som tilldelats priset för framstående fotografisk gärning, samt av framstående svenska och nordiska fotografer.

Bilden: Jens S. Jensen, Marianne Jansson, 17 år, kockelev

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + sjutton =