Sök och tryck på enter

Kung Roger på Operan

Denna föreställning utlovas vara ett måste för operaälskaren med en vidunderlig musik.

OPERA Kung Roger är den rationelle, den som regerar och är rotad i logik och ordning. Vid sin sida har han drottning Roxana. Deras äktenskap är kärlekslöst, de saknar barn och drottningen söker efter mening. En karismatisk profet dyker upp och tar Rogers land, familj och sinne i besittning och förkunnar sanning, lycka och njutning. Och kaos och död.

Den polske kompositören Karol Szymanowskis opera Kung Roger hade premiär på operan i Warszawa 1926. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier. Ändå är det första gången Kung Roger sätts upp i Sverige. För regi står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieslowskis och Wajdas fotspår. I hans uppsättning av Kung Roger utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos.

Kung Roger är en samproduktion med Teatr Wielki, operan i Warszawa.

Kung Roger på Kungliga Opera 2019, Musik Karol Szymanowski, Regi Mariusz Treliński. På bilden: Elin Rombo i rollen som Roxane, Lukasz Golinski som Kung Roger och Arnold Rutkowski som Herden. Foto: Sören Viks