Utflyktstips: Sala Silvergruva

Gruvdräng-i-Lillgruvan---Foto-Andreas-Vollmer

Sala Silvergruva – en skattkammare fylld av historia och upplevelser

Svea Rikes skattkammare kallades Sala Silvergruva av Gustav Vasa. Och visst är det en skattkammare än i dag – fylld av historia och upplevelser såväl ovan som under jord. Här kan du både sova i världens djupaste svit 155 meter under marken och klättra i höjd med trädtopparna. Sala Silvergruva är ett populärt turistmål i den idylliska småstaden Sala. I gruvområdet finner du vackra gamla byggnader i en praktfull natur. Under jord är det lika vackert med underjordiska sjöar och storslagna bergssalar. Här finns något för alla och ditt besök blir garanterat minnesvärt.

Området kring gruvan

Ovan jord finns vackra och välbevarade kulturbyggnader med hantverkare, som alla är värda ett besök i sig, och ett museum som utökas varje sommar med en extra utställning. Årets sommarutställning är tillägnad ”Kvinnokraft” där vi kan följa kvinnoliv i Sala under 1000 år. Det bjuds även på guidade visningar både till fots och från en vagn dragen av veterantraktorn. För att komma en gruvdräng nära inpå livet kan du följa med på en spännande tidsresa. På gruvområdet hittar du vällagad mat och gott kaffe.

Gruppvisning

Sala Silvergruva är ett populärt resmål som passar utmärkt för både mindre och större grupper. Det går även att boka in en tidsenligt klädd guide som kliver in i er buss och berättar med stor inlevelse historier om Sala Silvergruva. Vill man ha en skräddarsydd visning för ett sällskap är det inte heller något problem. Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer och inför sommarsäsongen har man utökat med
flera nya visningar.

Under jord

När man besöker Sala Silvergruva finns de mest spännande äventyren under jord. Året om finns guidade visningar till olika djup och med varierad svårighetsgrad, allt från stora gruvturen till lättsamma barnäventyr. Nere på 60 meter följer du gruvarbetarnas flera hundra år gamla nedstigningsväg. På den 370 trappsteg långa vägen ner i underjorden ser man bland annat ner i det hisnande Christinaschaktet från 1600-talet. Till gruvans 155-metersnivå tar man sig med en rejäl och rymlig hiss. Väl nere i djupet väntar underjordiska sjöar, fantastiska bergssalar och långa vindlande gruvgångar. Blir du sugen på att övernatta kan du sova i världens djupaste svit. – Att sova i sviten är en upplevelse utöver det vanliga och verkligen ett minne för livet, säger Christina Watkinson från Sala Silvergruva. Hon berättar också att den som hellre sover ovan jord kan övernatta i mysiga Gruvgårdens B&B.

Källa: Sala Silvergruva/Resemagasinet Nordiska Gruppresor 2017

Foto Gruvdräng i Lillgruvan: Andreas Vollmer

Be first to comment

nio + nitton =