Per-Anders Fogelström 100 år

Fogelström 100 år

Författaren Per-Anders Fogelström skulle i år ha fyllt 100 år och det uppmärksammas stort på flera håll i huvudstaden.

 

På Stadsteatern spelas Våra drömmars stad baserad på den älskade Stockholmssviten. Året är 1860 och Henning anländer till en mycket ojämlik stad med sina drömmar om ett bättre liv. Han blir vän med revolutionären Tummen och möter kärleken i Lotten. Trots fattigdom och slit bygger de sig ett liv. Deras dotter Emelie tror på solidaritet, att vara till hjälp för andra. Men vad får det kosta?August, hennes bror, blir bortadopterad till överklassen. Hela livet försöker han minnas varifrån han kommer. Bärta gifter sig med våldsamme suputen Johan för att få en far till sitt ofödda barn. Sonen Erik blir så småningom fackföreningspamp och gör allt för att glömma sin bakgrund. I rollerna ser du bland andra Vanna Rosenberg, Leif Andrée och Shebly Niavarani.

För den som på egen hand vill utforska Fogelström och viktiga platser i hans liv går det att ladda ner appen Mobilvandra med Fogelström. Vandringen innehåller femton helt fristående kapitel och turen tar cirka 2 timmar. Den utgår från Katarinavägen över Fjällgatan, vidare mot Sofia, Vitabergsparken och ner till Nytorget. Under vandringen får du höra om författarens uppväxt, hans engagemang för ungdomar, fredsfrågor och ta del av reflektioner om hur aktuell han är även idag.

Vä bild:  Vanna Rosenberg i Våra drömmars stad på Stadsteatern

Hö bild: Hemma hos Per Anders Fogelström som tittar ut genom fönstret i sin bostad på Styrmansgatan 27, 5 trappor. Bild nr: AB 1086 i Digitala Stadsmuseet. Foto: Percy Oscarsson(Aftonbladet)/Stadsmuseet i Stockholm

Be first to comment

fjorton + 20 =