På vår önskelista

julklappar-med-budskap

Vi guidar dig i jakten på den perfekta julklappen och tipsar om trendiga, välgörande och hållbara paket.

Enligt HUI Research kommer julhandeln slå rekord även detta år, trots ett stigande antal varsel och ytterligare oro i omvärlden. Heminredning verkar bli den stora vinnaren, tack vare en gynnsam bostadsmarknad och ett starkt renoverings- och förnyelsebehov. Den låga räntan ger också hushållen möjlighet att investera i sina hem. Enligt Formex Trendguide AW 16/17 är äkthet och självtillräcklighet en stark trend inom inredning nu. Vi bjuder in naturen i våra hem och värdesätter sådant som tar tid och har en historia. En annan inredningstrend är postmodernismens expressionistiska färgbehandling, där formen är överordnad funktionen. Tänk Bauhaus och Art-deco, men även DIY-rörelsen och 3D-tillgänglighet. En blandning av högt och lågt i bekymmerslös skaparglädje. En tredje trend som Formex utrönt är att känna är det nya tycka. Trenden kännetecknas av skrovlig porös sten, snillrikt flätad rotting, lent sandpapprat trä, kallt stål och varsamt skulpterad lera.

En bättre värld

Vår digitala tidsålder speglas i valet av Årets julklapp, Virtual Reality (VR)-glasögonen. VR-glasögonen kan fylla ett ökat behov av en aktiv och mer innehållsrik fritid. Det finns glasögon för bara några hundralappar där man använder mobilen till mer avancerade för femtusen kronor eller mer kopplade till spelkonsol och handkontroller.

En julklapp som i allra högst grad handlar om den värld vi lever i är en välgörenhetsgåva, där din present bidrar till en bättre och tryggare värld. I människorättsorganisationen Amnestys gåvobutik kan man bland annat köpa fina blockljus, reflexer, tygkassar och t-shirts med viktiga budskap. Amnestys arbete leder bland annat till att oskyldigt anklagade blir fria från fängelse, att presidenter omvandlar dödsdomar och till reformer i lagstiftningar. Genom att stötta Unicef hjälper man dem i deras arbete för barn i konflikt och i katastrofer. Ett katastrofpaket ger någon i stort behov en varm filt, 450 vattenreningstabletter, 25 påsar vätskeersättning och 30 påsar nötkräm mot undernäring. Organisationen ECPAT arbetar för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås och genom ett förebyggande arbete slår de mot den efterfrågan och lönsamhet som driver handeln med barn framåt. Genom att stötta organisationen i deras arbete bidrar du till att ge utsatta barn en röst.

Genom att ge en gåva till Stockholms Stadmission är man med i arbetet för en mänskligare stad. Man kan t ex bidra till att någon som lever i hemlöshet får ett par nya strumpor och känna sig hel och ren. Röda Korset har också flera bra möjligheter för oss att hjälpa till. Man kan t ex handla något i deras 300 second hand-butiker runt om i landet, ett val som både hjälper utsatta människor och är snällt mot klimatet.

Det är inte bara människor som far illa. Via organisationen WWF kan man bland annat bli marinfadder och stötta arbetet för friska och levande hav, eller ge bort ett fadderskap för isbjörn, gorilla eller panda. Ett annat tips är att prenumerera på WWFs medlemstidning som kommer ut fyra gånger per år.

Klimatsmarta val

Naturskyddsföreningen har, som en kontrast till årets julklapp, lanserat sin egen årets julklapp kallad Natural Reality, en klimatsmart 360-upplevelse tillgänglig för alla. Gåvan ska påminna oss om naturens storslagenhet och att vi människor mår bra av att vara utomhus. Ju mer vi vistas i naturen blir vi dessutom mer angelägna om att vårda den.

Andra klimatsmarta julklappar är snygga boxar så att någon kan komma igång och källsortera eller ge bort något hembakat i en fin glasbruk. Mycket av det som står på önskelistan går också att hitta second hand, ibland krävs det lite mer tid och research, men slutresultatet brukar ofta överträffa förväntningarna.

Och slutligen, att ge tid och omtanke kräver inte så stor uppoffring men sprider mycket glädje. Det kan räcka med att man stannar upp och ger pengar till en gatumusikant eller bjuder hem någon som man vet kommer sitta ensam på julen.

Be first to comment

sex − 3 =