Odyssé i vildmarken

Genom hisnande fjälldalar, frodiga ängar och magiska bergsmassiv. Vandringen i en av Sveriges vackraste vildmarksmiljöer blir en resa för kropp och själ.

Fötterna värker. Ryggen känns öm av packningen. Myggen och knotten surrar enträget. Men stillheten, dofterna och fåglarna sång lindrar. Det vidunderliga lappländska landskapet är allt som finns där. Varje sommar, några dagar i augusti, ger sig ett par tusen deltagare från olika delar av världen, unga som gamla, ut på ett vandringsäventyr i Lappland. Fjällräven Classic är ett elva mil långt vandringslopp som tar med deltagarna på en odyssé genom vildmarken.

Paret Filip Hedberg och Malin Carlsson planerar och förbereder sig inför sommarens upplaga av vandringsäventyret. När de två träffades 2008 laddade Filip för fullt inför sin fjärde omgång av Fjällräven Classic. Malin kände sig nyfiken på att prova hon också men hade inte hunnit med att förbereda sig. Hon bestämde sig för att åka upp och möta honom vid målet i Abisko och samtidigt känna av stämningen.

– Jag hade aldrig varit så långt norrut förut. Det kändes spännande att vara där och när jag sedan mötte honom efter de elva milen såg jag hur lycklig han och alla andra var. Då kände jag mig verkligen laddad för att testa det själv året där på.

Malin hade fjällvandrat som ung och tillbringat mycket tid i fjällen, framförallt på vintern men också under sommaren i bland annat Jämtland och Härjedalen.

– Jag visste vad det innebar att fjällvandra men jag kunde aldrig fantisera om hur ansträngande det är att gå de här elva milen.

Detta blir tionde gången Filip genomför vandringsloppet. För hans del började det hela med att han hade en stor erfarenhet och intresse av natur och friluftsliv sedan tidigare och har också arbetat många år med att arrangera vildmarksäventyr.

– Delvis kändes det som en underbar semester att bara få följa med och inte vara arrangör. Jag lockades också av att komma ut och få träffa likasinnade med samma intressen. För mig är den sociala delen av vandringen viktigt och det är så roligt att få återse många av deltagarna från år till år.

Naturskön upplevelse

Den elva mil långa vandringen går från Nikkaloutka i söder till Abisko i norr längs den klassiska Kungsleden. Färden är en naturupplevelse utöver det vanliga. Efter starten i Nikkaloutka går vandringen genom fjällbjörkskog och över spångande myrar. Några kilometer senare blir leden smalare och stenigare och vyn blir smått magisk med det spetsiga fjället Tuolpagorni i förgrunden.

Vid Kebnekaise ligger de fantastiska fjällmassiven och en av de vackraste dalgångarna på vandringen och känslan av vildmark breder ut sig. På vägen passerar deltagarna även fjällhedarna vid Alesjaure och det karga Tjätjapasset.

– Det är enormt mäktigt, säger Malin. När man går där i dalarna känner man sig rätt liten och inser att man inte har så stor betydelse själv. Här är det jag som får anpassa mig till naturen. Naturen blir som ett rum. Där finns bara tystnaden, men samtidigt hörs naturens olika ljud så mycket tydligare. Du hör och ser fåglar som inte finns längre söderut i landet och träffar på renar som håller sig kvar på fjället. Det är så härligt att se.

Det är lätt att hitta områden som hjärtat klappar lite extra för och för varje år hittar de nya favoritplatser längs sträckan. För Filips del har det varit speciellt att få komma till Kebnekaise och fjällvärlden efter en del låglandsvandring och jobbiga snår. Malin är mest förtjust i Alesjaure.

– Det ligger så fantastiskt vackert. När man närmar sig stugan ser det nästan ut som en hägring.

fjallravenclassic

Fysisk och psykisk utmaning

Vandringsloppet Fjällräven Classic går av stapeln mellan i augusti. Vandringen går att klara av på kort tid men många väljer att göra den på omkring tre till fem dagar för att ha det så lugnt och trevligt som möjligt.

Men det är inte helt utan utmaningar. Deltagarna bär med sig sin egen utrustning och sover i tält på natten. För den som inte är ordentligt förberedd eller håller noga koll på att dricka, äta och vila hela tiden kan det bli väldigt tufft. Går man inte på rätt sätt kan det även finnas en risk för skador. Förberedelser är med andra ord A och O, lyfter Filip fram.

– Det är trots allt elva mil vandring i kuperad fjällterräng. Vädret kan skifta från en timme till en annan. Med tanke på sträckan är det därför bra att ha många mil i benen. Försök att ha gått minst tio mil innan vandringen med ryggsäck och den vikt du kommer att bära. Var sedan noga med att fylla på med vätska och näring regelbundet. Slarvar du med det spelar det ingen roll hur stark du är. Ju mer förberedd du är desto roligare blir det dessutom.

Samtidigt är själva arrangemanget väl ordnat och känns tryggt vad gäller säkerhet, menar Filip och Malin. Under vandringen passerar de sex checkpoints där det går att fylla på med mat och gas eller träffa sjukvårdare om det behövs. Den som har otur och skadar sig kan få därmed hjälp vid nästkommande fjällstation. Det finns även guider utefter leden som kan bistå om någon mår dåligt och medvandrare kan gå och larma i förväg om någon skadar sig, blir uttorkad eller blir nedkyld.

classicSS13

Inre resa

En krävande utmaning såväl fysiskt som psykiskt, men likväl givande på så många sätt. Anledningen till att man ger sig på de elva milen om och om igen är för att man så gärna vill vara med om upplevelsen igen, berättar Filip. Dessutom skiljer sig själva vandringen åt varje år. Ibland sker det i 30 grader varm sommarhetta, nästa gång är det minusgrader och snö. Fjällräven Classic genomförs 250 km norr om polcirkeln i ett område som kan vara extremt väderexponerat, därför kan man förvänta sig alla typer av väderförändringar. Dagsformen har även den stor påverkan.

– Du kan ha tränat hur mycket som helst i förväg men den form du är i på startdagen, vad du har ätit och hur mycket du har sovit, är avgörande. Det blir så tydligt under en sådan här vandring att kroppen är en maskin som behöver bränsle och återhämtning. Man lär sig mycket om sin kropp och om sig själv.

Den långa färden genom skog, mark och fjäll blir till en inre resa. Dagarna av vandring ger kroppen motion och rörelse medan sinnet får en avkoppling från stress och vardagsbekymmer. De tankar och funderingar som funnits innan faller på plats och många av deltagarna berättar för varandra om hur de lär känna sig själva bättre under vandringen.

Mental styrka

Både Malin och Filip har nu genomfört Fjällräven Classic några gånger och är väl rutinerade. Men det är inte nödvändigt att vara en van vandrare för att kunna klara av det. Det viktiga är att känna sig själv, påpekar de, och en stor del av utmaningen ligger i att klara det mentalt.

– När du kommer till en punkt då det känns för jobbigt och inte orkar, då har du egentligen minst 30-40 procent kvar att ge. Det kan också få en att första hur extremt laddade vi människor är för att orka ganska tuffa utmaningar. Det är samtidigt viktigt att lyssna på kroppens signaler. Är du trött och hungrig, stanna till och ät mat och drick vatten, säger Filip.

Ett annat tips för att orka med den psykiska påfrestningen som vandringen kan innebära är att ha olika målbilder under sträckan. Under nästa rast är det till exempel dags att äta en bit choklad och vila en stund. Det fungerar bra som belöning och morot.

– Den sista etappen på drygt en och en halv mil brukar jag se turiststationen vid målgången framför mig, med nybäddade, sköna sängar. Då går det väldigt lätt att vandra den sista biten, menar Malin.

Och känslan vid målgången, den är något alldeles extra.

– Det är sådant lyckorus. Delvis är det vetskapen om den enorma sträcka man har klarat av, vilket kräver sin vilja och kompetens på olika nivåer. Det är verkligen en prestation som gläder en. Men hela stämningen som råder längs leden, med alla möten med människor och naturupplevelser, är så speciell och det blir samtidigt lite vemodigt när det tar slut, berättar Filip.

Också Malin har starka minnen och upplevelser från den avslutande delen av vandringen.

– Jag minns förra året när vi började närma oss mål. Jag blev alldeles rörd och jag kommer ihåg att jag tänkte ’nu förstår jag varför jag lever’. Det var så påtagligt just då, det var äkta och på riktigt. I vardagen är det så mycket som kräver ens fulla uppmärksamhet men här finns inga störande moment. Man är där just då.

Malin-Filip

Guide: Kiruna med omnejd

Avsluta fjälläventyret med nöjen och sevärdheter.

Vattenfall:

Silverfallet, vid Rakkasjokk, är ett vackert vattenfall som längst ner möter Torneträsk vid en fantastiskt vacker strand. En bred stig följer fallet hela vägen ner till stranden.

Samisk kultur:

Sámi Siida är ett besökscentrum i Jukkasjärvi. Här får du ta del av samernas historia och traditioner som ett nomadfolk. På besökscentret finns renar och information om samisk kultur och levnadssätt, en samisk lunchservering i jättekåta samt försäljning av genuin samisk slöjd.

Forsränning:

I Kiruna med omnejd finns goda möjligheter att prova på forsränning. Du kan t ex ta en heldagsutflykt med forsränning på Torne älv, eller göra ett äventyr för hela familjen på Kalix älv, med vacker natur och möjlighet till bad längs en av Sveriges sista oreglerade älvar.

Fiske:

I Stordalens naturreservat öster om Abisko hittar du bra fiske. Vandra tyst genom björkskogen ner till den vakande fisken. Avsluta med kokkaffe och den nyfångade fisken tillagad över öppen eld.

Shopping:

Köp hem vackert hantverk med lappländsk prägel. Hos Ateljénord hittar du allt från bruksting till unika konstverk. Ateljén består av konsthantverkare från Kirunaområdet som arbetar med konst och hantverk i silver, guld, trä, textil, akvarell, smide och renskinn.

Mat & dryck:

En av fjällvärldens bästa restauranger finns på Abisko Turiststation. Maten är tillagad med inspiration från det lappländska landskapet och görs till stor del på ekologiska råvaror. Avnjut en god middag med utsikt över Torneträsk med fjällen på andra sidan.

Be first to comment

nio + 2 =