Mitt Funäsfjällen

funsäfjällen-foto-anders-robertsson

Nettan Ljungberg på Destination Funäsfjällen delar med sig av sina bästa tips för en vintersemester i Funäsfjällen.

– Mitt bästa skidåkartips är att åka till Tänndalen och Buskvallens röda backar, tidigt på morgonen när de öppnar och ta några långa härliga åk alldeles ensam, som man vet är nypistade av Peter och Danne på Snömakarn. När man åkt sig trött går man in på Buskvallen Inn och tar en fika med nybakta kanelbullar. Det är livskvalitet.

För de som hellre vill åka längdskidor tipsar Nettan om en längdskidtur i Ramundberget, en perfekt aktivitet för hela familjen.

– Man börjar med att ta Fjällgårdsbanan upp till Solliftens topp, tar sikte mot Ösjöstugan där Mia Wagenius väntar med våfflor och hemlagad gulaschsoppa. Hit kan hela familjen följa med. Det är ca 2,5 km enkel väg och lätt åkning och man har fantastik utsikt mot Helags och fjällvärlden.

Myskoxar och isklättring

För den som vill göra något utanför backen rekommenderar Nettan en tur till Myskoxcentrum. I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs vistas myskoxar i sin naturliga miljö.

– Här kan du gå guidade visningar och lära dig mer om urtidsdjuret som vandrade från Norge till Sverige 1971, berättar Nettan.

Turen startar i utsiktstornet där guiden visar och berättar om hur myskoxarna har levt och lever i vår fjällvärld. Därefter fortsätter visningen till myskoxhägnet och utsiktsrampen där besökarna kommer mycket nära myskoxarna. Du får ta del av berättelser om de myskoxar som finns i hägnet och tillfälle att ställa frågor. Efter visningen ges möjlighet att besöka Myskoxutställningen där det även finns souvenirer till försäljning.

myskoxe-foto-jan-ericsson

Myskoxe. Foto: Janne Eriksson

En annan, lite mer våghalsig aktivitet som Nettan tipsar om är isklättring. Denna utmanande och spännande sport kommer ursprungligen från USA. Här sker klättringen på isfall i Tännäs och på Funäsdalsberget. Vid Kvarnbäcken i Ramundberget finns också enklare fall som passar bra för en testomgång inför högre fall. Man klättrar uppför de frusna vattenfallen iförd hjälm, klättersele, stegjärn på fötterna och isyxor i händerna.

Är du ute efter mer fart kan du prova fatbike, en cykel med breda däck som är klippt och skuren för att cykla på fjället med.

– Du kan hyra och cykla själv eller boka en guidad tur. Det finns till exempel kvällsturer där du cyklar på fjället med pannlampa, säger Nettan.

Lär dig mer om traktens historia

Trakten är också full av kultur och historia. På Härjedalens Fjällmuseum till exempel kan du följa samernas, fjällböndernas och gruvarbetarnas liv genom 1000 år. Här visas bruksföremål och festkläder från fjällbönder, samer och bruksarbetare. En kulturutflykt som passar hela familjen.

härjedalens-fjällmuseum-foto-jocke-lagercrantz

Härjedalens Fjällmuseum Foto: Jocke Lagercrantz

– Museet är barnanpassat, det finns en egen ingång för barnen genom en grotta. Där kommer de upp i Sätervallen som är uppbyggd som en lekstuga, där barnen får ta hand om kor och getter och fånga fisk i dammen, säger Nettan.

Ett annat tips är att gå en fackeltur på snöskor i Ramundberget upp till de gamla malmgruvorna och dess stalakiter. Följ med in i grottans dunkel och lär dig mer om livet i Ramundberget under gruvdriften som startade på 1600-talet.

nettan-ljungberg

Nettan Ljungberg

Be first to comment

sjutton − tio =