Höstsalongen på Fotografiska

Höstsalongen Fotografiska

Den 6 oktober till 3 december 2017 går Höstsalongen av stapeln och i år är naturen, i alla dess former, representerad.

Naturen är i fokus i årets salong, vare sig det är en liten blomma på bröstet av kvinnan som klätt ut sig till Abba-Agneta, klängväxt-tryck i tunnelbanans karga Blåa linje, mystisk micro/max-böljande vidder (som visar sig vara en skateboard-ramp), badankor på poolparty eller insekter och djur. Alla är de med och förmedlar en nyvaken aktualitet i människans relation till naturen. I den tid som ordet ”klimatförändring” förbjudits från högsta ort i väst, gryr nu möjligen en kollektiv insikt om skörheten i mänsklighetens symbios med vår omgivning. Allt medan världshav höjs och hela länder sänks…, skriver Fotografiska.

Det är fjärde gången i ordningen som Höstsalongen öppnar på Fotografiska, där det visas svensk fotografi när den är som bäst och verken är till salu.

– Genom att årligen ge plats för svensk fotografi vill vi inspirera fotografer över hela landet att visa sina verk, säger Jan Broman, grundare till Fotografiska tillsammans med brodern Per och initiativtagare till Höstsalongen.

En välmeriterad jury väljer ut bland den stora skörd på ett par tusen fotografier som brukar lämnas in, i år 1678 med 31 utvalda fotografer.

– Fotografi är idag en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen som väcker både igenkänning och frågor, berättar Jan Broman.

Foto: Laddar/Paula Claesson. En av många fotografier på årets Höstsalongen som visar på människans relation till naturen och dess lockande/skrämmande krafter. Öppnar nu på Fotografiska och hänger fram till och med 3 december.

Be first to comment

tretton + 6 =