Hitta lugnet bland spår och backar

Grövelsjön

Lämna storstadsstressen och ekorrhjulet bakom dig, skida ut i härlig natursnö och omge dig med frisk fjälluft och storslagna vintervyer.

Sällan mår man så bra i kropp och själ som efter en vintersemester med mycket skidåkning, avkopplande natur och rosor på kinderna. Och i norra Dalarna finns det gott om tillfällen till detta. Så snart kylan kommer påbörjar arrangörerna förberedelserna för både den alpina skidåkningen och längdskidåkningen. Idre Fjäll har till exempel blivit omnämnd som en av Nordens mest snösäkra fjälldestinationer. Här hittar du en av landskapets brantaste backar, Chocken, med en lutning på 46 grader. Tillsammans har Idre Fjäll, Fjätervålen och Himmelfjäll 60 utförsbackar och över 125 kilometer preparerade längdspår. Idre Fjäll är också sponsor och officiell träningsanläggning för det svenska längdlandslaget. Det finns möjlighet att gå på tur på fjället eller åka elljusspår med plats för skating. ”En vacker tur går över Städjan och bort mot Nipfjället och vill du åka spårat kan du välja ett 15 kilometer långt spår som går till Burusjön via vacker fjällskog, myrlandskap och fäbodar,” tipsar Visit Dalarna.

Längdåkarnas paradis

Till Grövelsjön åker många för att njuta av den unika lugna miljön och den storslagna naturen. Och spåren lockar lite extra. Det är inte långt till den magiska fjällvärlden och spåren sträcker sig i alla väderstreck.

– Närheten till oexploaterade fjällvidder och det stora spann av aktiviteter som finns här, alltifrån traditionell längdskidåkning till fartfylld snowkiting, är unik, säger Björn Jonsson på Experience Grövelsjön.

Vilken månad man bör åka hit beror lite på vad man vill uppleva, menar Björn.

– Januari bjuder på torra, kalla nysnödagar medan april är de varma solgroparnas, skarskidåkningen och rödingpimplarnas tid.

Det finns cirka 10 kilometer preparerade spår i Grövelsjön och vid Lövås finns det ett elljusspår på tre kilometer. En fin familjeutflykt eller för nybörjaren startar vid parkeringen straxt före norska gränsen. Sedan skidar man mot Lövknulen-Valdalen-Valdalsbygget och tillbaka till parkeringen, tipsar Björn. Turen går i skidspår men ger mycket fjällkänsla.

-Varje torsdag kan man också följa med på en guidad heldagstur på skidor med oss. Vi stannar vid en gammal fjällgård och äter samisk lunch och får lyssna till samiska berättelser, säger Björn. Året runt är den ständiga närvaron av samisk verksamhet och kultur påtaglig i Grövelsjön.

-Missa inte heller att uppleva tystnaden här. Den kan du till exempel uppleva om du skidar in i Femundsmarka nationalpark där all motordriven trafik är förbjuden, säger Björn.

För den som vill vässa på sin längdskidåkningsteknik, eller komma igång, ordnar STF temaveckor och läger i Grövelsjön vintertid. På Längdlägret med Sportkullan i början på januari blir det längdträning med fokus på teknik. Det blir träning med instruktör, individuell teknikanalys med filmning, pilatesträning, föreläsningar och vallningskurs. I februari kan man tillsammans med erfarna guider upptäcka områdets vita vidder. Kursen ger grundläggande färdigheter i skidåkning, kunskap om orientering i fjällterräng och testa på att använda vindsäck och stighundar.

Björn och hans kollegor på Experience Grövelsjön erbjuder bland annat kursen Turskola introduktion för den som vill uppleva längdskidåkningens offpist.

I dalen mellan Fulufjället, Städjan-Nipfjället och Vedungsfjället ligger också Särna, ibland kallad för porten till fjällvärlden. Området har flera markerade leder och preparerade skidspår. Vid Fulufjällets nationalpark finns det chans till riktigt fin turåkning på fjället.

Skidhistoria

Älvdalen osar kultur, inte minst på grund av de gamla fäbodarna och Vasaloppet. Älvdalens kommun är officiell Vasaloppskommun och centralorten Älvdalen ligger mitt i Vasaloppsarenan, med sex mil till starten i Sälen och fyra mil till målet i Mora. Här hittar du flera fina preparerade skidspår. På skidstadion finns det belysning på upp till 5-6 kilometer, varav 3,5 kilometer med konstsnö. Det finns även längre spår på upp till 18 kilometer i varierad terräng som utgår från stadion. Den 9-10 december kan du delta i Björnjakten, med tävlingar öppna från längdskidåkare mellan 7 och 87 år. Det finns även motionsklasser.

Be first to comment

5 × 3 =