Kom på lunchföredrag på Gripsholms slott!

Välkomna till tredje säsongen av lunchföredrag! Från november till mars, alltid på en onsdag kl. 11.00.
Kombinera med lunch på Gripsholms värdshus.


Helg och julefrid – historia i juletid
Onsdag 20 december kl. 11.00
Josefine Lindqvist, museilärare
Ett föredrag om jul förr och nu, om kunglig jul och jul hos allmogen, om gustaviansk jul på Gripsholm och om jultraditioner vi lånat från andra länder.
Välkommen till Gripsholms slotts Kronkök på en lättsam resa genom våra julseder i den allra varmaste julstämning.
Köp biljetter

Gripsholm Grandeur – restaureringen som aldrig blev
Onsdag 17 januari
Josefine Lindqvist, museilärare
Gustav III:s planer på omfattande restaureringar och ombyggnationer på Gripsholm kom aldrig till sin fullbordan. Dokument kring de grandiosa visionerna finns dock kvar. Följ med på en genomgång av det gustavianska Gripsholm så som det kunde blivit men inte blev. Allt detta enligt spännande nyligen dokumenterade ritningar och matriser.
Köp biljetter
 
Gustav III
på väg mot vår tid
Onsdag 31 januari kl. 11.00
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
Gustav III förknippas med teater och kultur, med det märkliga ryska kriget 1788-90, med despoti och tilltagande konflikter med adel och övriga stånd.
Men en del av hans kungsgärning pekar faktisk rakt in i vår egen tid, på områden där kungens reformer utgör grunden till det nutida Sverige.
Köp biljetter

Biljetterna till de följande lunchföredragen släpps i vid senare tillfälle. 

Gustaviansk teatersport – om skådespelande, skapande och teaterapande
Onsdag 14 februari kl. 11.00
Josefine Lindqvist, museilärare
Välkommen till Gustav III:s teater på Gripsholm och till ett lättsamt föredrag om 1700-talets teaterkonst; om skådespeleri och repertoar, om dräkter , gester och teknik. Om manierism och teateretikett – och inte minst om Gustav III:s egna pjäser och om skådespeleriets lockelse.

Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge
Onsdag 28 februari
Ylva Öhlander, museilärare
Bland penseldraen i den målade dekorationen i Furstinnan Marias sängkammare på Gripsholm döljer sig ett namn: Hahr. Det var namnet på en av Lilljekvists medhjälpare under den senare omdebatterade restaureringen av Gripsholms slott, en ung man från Västerås som med tiden kom att bli ASEA:s och Vattenfalls egen arkitekt och stadsarkitekt i hemstaden.

Gripsholm som scen – en bearbetad repris
Onsdag 14 mars
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
Den romantiska borgen Gripsholm har fungerat som scen och bakgrund i bildkonst, litteratur, film och TV. Vi följer utvecklingen från de historiska dramerna (vasatid och gustaviansk prakt), över Kurt Tucholskys roman ”Schloss Gripshom” (om tyska turister på slottet), till teveserien ”Inga Lindsröm” (nutida melodram) som lockar miljoner tittare varje avsnitt, och allehanda moderna äventyr där Gripsholm ofta är en namnlös kuliss.

Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred
Onsdag 28 mars
Ylva Öhlander, museilärare
I Nationalmuseums samlingar finns inte bara människor avporträtterade utan även ett antal av Karl XI:s hästar. Samtliga är målade av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl och vittnar om hästens betydelse under 1600-talet, både som statussymbol och livsnödvändig partner i strid.

 

Biljetter
Biljetter kan köpas via länken vid respektive föredrag. (Biljettförsäljningen för 2018 startar i december.) Eventuellt kvarvarande biljetter kan köpas i slottets entré strax före.
Pris 70 kr för enbart föredrag, 155 kr för föredrag och lunch på Gripsholms Värdshus. (Lämna föredragsbiljetten på Värdshuset för reducerat pris på lunchen.)
Föredrag för sittande publik där inte annat anges.

Hitta till Gripsholm

Foto: Hans Thorwid.

 

 

 

 

Be first to comment