Fynda i sommar-sverige

Ostindia porslin foto Rörstrand

Runt om i landet finns det roliga outlets, marknader, loppisar och auktioner. Vi guidar dig till de viktigaste adresserna och vart du kan göra de bästa fynden.

För finsmakaren

För den som gillar konst och fint hantverk finns det flera resmål i sommar. Ett givet besök är förstås Läckö-Kinnekulle. Här har vackert porslin formats och dekorerats i över hundra år. På Rörstrands Center kan du fynda kända porslinsmärken som Rörstrand och Iittala. På Lidköpings Kultur- och Porslinsfestival med start den 21 augusti kan man göra fler fynd

Är du närmare Stockholm kan du upptäcka mer porslin ute på den gamla bruksorten Gustavsberg, på Värmdö. Här har man tillverkat keramik och porslin sedan 1826 och gör så fortfarande på Porslinsfabriken. Det finns flera factory outlets där man kan köpa porslin, keramik och glas. Söndagen den 13 september går Porslinets Dag av stapeln här ute och då brukar bland annat fabriksbutikerna erbjuda rabatterade priser.

Vill du köpa på dig vackra glas är ett besök i Glasriket i Småland ett måste. Här har man blåst glas sedan 1742 och det finns flera outlets för fina fynd. Kosta Outlet är det största med många bruksbutiker utanför. Här hittar man bra priser på glas.

Gör ett kap

Ni har väl inte missat TV-serien om Ullared? Att priserna är låga kan väl knappast ha undgått någon. Med fyra och en halv miljoner besökare årligen utgör det också Sveriges största utflyktsmål. Här får man en shoppingupplevelse utöver det vanliga och du lär komma hem med en hel del du kanske inte ens visste att du behövde. På en yta av 35 000 kvadratmeter hittar du, som de själva beskriver det: ”allt till hemmet som får plats i en bil”.

På Vingåkers Factory Outlet i Vingåker kan du hitta märkeskläder till hela familjen. På Sveriges största outlet för märkeskläder är priserna cirka 30-70 procent lägre och på 6000 kvadratmeter ryms över 100 olika varumärken. Vingåker har en lång tradition av konfektionsproduktion och under 1900-talet har industrin sysselsatt tusentals personer. Outleten ligger faktiskt i en av dåtidens modernaste konfektionsfabriker. Slå till på en kostym av kvalitet från till exempel Tiger eller Oscar Jacobson.

Orginella fynd

Sommarsverige bjuder också på många marknader och är den välarrangerad blir den en folkfest med shopping, musik, godis och underhållning. Störst av dem alla är Kiviks marknad i Skåne, som i år går av stapeln i juli. Några mil om Visby bjuder Slite marknad sista helgen i augusti på hantverk och varor ända från Baltikum. Här hittar du allt från hemgjort godis till hantverk och läder.

Vill du hitta lite mer originella och personliga fynd rekommenderas ett stopp vid någon av vårt avlånga lands alla mysiga loppisar, second-handaffärer och vintageaffärer. På Fint och Fult ute på Fårösund är det mesta fint. Du hittar butiken i en röd lada ute på Fårösund. Kör strandvägen ut mot Bungenäs vid Fårsösunds Fästning.

I huvudstaden får du inte missa Old touch på Upplandsgatan 43. Här hittar man alltid något vackert, gammalt och till bra pris. En annan Stockholmsfavorit hos många är Judits second hand på Hornsgatan 75. Här kan du hitta fina designväskor, kappor, scarfs och accessoarer.

Be first to comment

18 + 15 =