Bästa julbordet

Sockerfri nougat av Marja Folcke

Julbordens tid är här och traditionella rätter samsas med nya favoriter. Leila Lindholm, Marja Folcke och Erik Haag bjuder på inspiration och tips inför den stundande sittningen, från julens äldsta rätt till sockerfri nougat.

Leila Lindholm har ända sen barnsben haft en genuin passion för matlagning och hon debuterade med sin första TV-serie, Leilas mat, redan 2004. Hittills har hon gett ut fem kokböcker och en inredningsbok.

– Hemma har vi ett stort och traditionellt julbord, men mina favoriter är sill och lax. Vi satsar mer på fisk än kött. Och så fräscha sallader förstås, berättar Leila.

Men när det gäller julen går kanske våra tankar främst till Leilas smarriga sötsaker. Som hennes älskade Rocky Road, chokladgodiset som nästan blivit lika självklart som tryffel och kola.

I hennes senaste bok Sweet Christmas bjuder Leila bland annat på personliga traditionsenliga bakverk, som hennes mammas saffransskorpor, tips på hur man bakar de bästa pepparkakorna och hur man gör fikonmarmelad med chili och vanilj. Andra spännande och kanske lite nyare inslag är Pain d´Epices, franska kryddbröd som gör sig väldigt bra tillsammans med smakrika ostar, och Baked Alaska – en glassbomb med italiensk, lyxigt avbränd maräng på toppen. Även julens drycker får sitt förtjänade utrymme och det finns recept på bland annat varm äppelcider, Santa´s Martini och kryddig mexikansk choklad med chipotle.

– Jag har vuxit upp med starka jultraditioner och mamma bakade mycket med mig. Julen handlar ju om traditioner och det är härligt att få föra dem vidare. Vi gjorde alltid pepparkakor, knäck och Mozartkulor. Jag gillar allt julgodis, som mintchoklad, tryfflar, ja allt sådant.

Jul utan socker

Leilas tipsar också om att det går att baka gott utan vitt socker.

– Jag brukar baka pepparkakor och julgodis med barnen och de uppskattar också godis utan vitt socker, så länge det smakar sött, säger Leila.

Baka sockerfritt-experten och vår systertidning Bättre Hälsas egen bloggare, battre-halsa.se/bakasockerfritt, Marja Folcke vet det mesta om hur man får till smarriga bakverk och desserter utan socker. Och de senaste åren har det hänt en hel del vad det gäller sockerfria möjligheter.

– Jag började att blogga och dela med mig av mina recept på bakverk utan gluten och tillsatt socker för snart sex år sedan. Sedan dess har det hänt väldigt mycket! Jämfört med då finns de produkter jag använder idag mycket mer lättillgängligt. Det finns också fler märken att välja bland. Även allt fler caféer och restauranger har börjat ta in eller skapa fler hälsosamma varianter, säger Marja.

Hon har även märkt att både utbud och efterfrågan gällande hälsosamma alternativ har ökat rejält.

– Människor har blivit mycket mer uppmärksamma på problemet som det tillsatta sockret har.

För den som vill dra ner på socker, eller för den delen gluten eller fett, tycker dock Marja att förbud har motsatt effekt.

– Jag tycker inte om förbud och för min del skulle ett förbud nog göra att jag blev ännu mer sugen att stoppa i mig sött. Men jag vet att för vissa är dock totalförbud det enda som fungerar. Däremot kör jag själv på devisen att välja med omsorg. Är det något jag verkligen vill äta, eller är sugen på att smaka, väljer jag bort övriga godsaker, eller vad det nu handlar om. Dessutom förser jag mig med små bitar, eller delar en bit med någon annan. Och bara för att det finns på tallriken så måste man faktiskt inte äta upp.

Marja tipsar också om att fylla ut tallriken med annat.

– Ta mycket sallad till maten eller en kopp te till fikat, då orkar du inte lika mycket av det mer ”ohälsosamma”!

Nougat som smälter i munnen

När det gäller maten på julbordet låter Marja, precis som Leila, fisken ta mer plats.

– Sedan några år tillbaka gör jag alltid en slags ”laxcheesecake” med rökt lax. Den blir alltid uppskattad av alla som smakar! Annars tycker jag mycket om sill till jul. När jag var liten avskydde jag sill, men nu har jag verkligen lärt mig att uppskatta det. Jag äter generellt lite kött, och fisken tar en stor plats under denna högtid, säger hon.

Och när det gäller julens söta utbud kan hon inte vara utan sin nougat utan tillsatt socker.

– Den smälter i munnen, är lagom söt och har den ljuvliga smakkombinationen choklad och hasselnöt.

För att få till den söta smaken och njutningen av sina bakverk väljer Marja flera olika produkter, vilka följs med omsorg. Dels frukt, som färska dadlar, russin och banan, och dels sockerersättningsströ, ett sötningsämne i samma format och sötma som socker.

– Det är inte alla som dessa sötningsvarianter passar för. Har man exempelvis problem med sitt blodsocker så bör man utesluta de kolhydratrika frukterna. Dessutom har jag valt att generellt dra ner på den söta smaken i mina bakverk – men inte helt! Jag tycker fortfarande att det ska smaka sött.

Traditionella val

Erik Haag, som just nu är aktuell med julbordsföreställningen och poden Alla kan äta julbord tillsammans med Lotta Lundgren, gillar verkligen denna djupt rotade mathögtid.

– Jag gillar julskinkan. Jag brukar göra två stycken, så blir man inte så sårbar om hundarna hoppar upp och tar den ena. Annars har jag börjat gilla lutfisk. Det är den äldsta rätten på julbordet, tillsammans med gröten och kanske revbensspjällen. Jag tycker man är skyldig alla gamla förfäder att äta lutfisk åtminstone en gång om året, säger Erik.

– Jag tycker ska vara traditionellt på julen. Jag vill ha dopp i grytan för det brukade min pappa gilla och gärna värmlandskorv för det serverade alltid farmor. Jag gillar tanken på att äta samma mat som pappa och farmor, fortsätter han.

I föreställningen lär Erik och Lotta ut en teknik för att äta julbordet i sex turer. Tur ett är till exempel sillen. Den här tekniken gör att man slipper kladda tallriken full med sill, skinka, senap och mandelmusslor på en gång, menar Erik.

– Man blir heller inte lika mätt om man behandlar julbordet som en serie förrätter. Lutfisken är faktiskt julbordets varmrätt! Lär man sig den tekniken kan man äta julbord med kungen utan att skämmas.

Julbord i ständig förändring

Erik vill helst inte vara utan nånting på julbordet.

– Egentligen är jag för mätt när det kommer till efterrätterna men jag vill att de ska vara där ändå, säger han.

Och att han är väl påläst om julbordet och dess historia, råder ingen tvekan om.

– Ja, jag vet faktiskt jättemycket. Jag har svart bälte i julbord. Till exempel att julskinka inte alls är särskilt gammal på julbordet. Innan år 1900 så åt man julgädda eller julgås istället. Julskinkan hette inte ens julskinka då, den hette bara skinka och man åt den till exempel till midsommar.

Han poängterar också att julbordet förändras hela tiden.

– Rätter försvinner och nya kommer till. I framtiden är kanske kroppkakor och kåldolmar julmat. Julbordet är som hela vår kultur, den är summan av alla människor som bor här. Varje generation sätter sin prägel på julbordet. Det är så det ska vara.

Bilden visar Marja Folckes sockerfria nougat, se recept nedan.


Recept

Marjas nougat

ca 20 bitar

Ingredienser

175 gram hasselnötter, rostade utan skal
80 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
80 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
3 msk sötningsströ
2 msk kokosolja
1 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver

Gör så här

Mixa hasselnötterna (i matberedare eller med stavmixer). Tillsätt sötning, kokosolja, kakao och vaniljpulver. Mixa till en slät konsistens. Smält choklad försiktigt (eventuellt med lite valfri olja). Blanda ihop med hasselnötskrämen. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i smeten. Låt stelna helt (ca 3-4 timmar i kylskåp, eller i expressfart ca 1 timme i frys). Skär i bitar i önskad storlek.

 

Be first to comment

nitton + nitton =